Frågor och svar

När visar ett gravtest positivt?

Ca 2–2,5 vecka efter ett samlag som lett till befruktning. OBS! Du kan ha haft ägglossning just då, men tänk på att spermier lever i dig upp till 12 dygn, dvs du kan ha blivit gravid ”innan” ägglossningen på grund av de levnadspigga spermierna.

Hur säkra är gravtest?

Rätt utförda är säkerheten 97-99%

Kan jag ha mens fastän jag är gravid?

Ja. Före gravvecka 12 kan mensliknande blödningar komma när du skulle ha haft din mens. De brukar vara mindre i omfattning och beror på att det blöder litet ifrån den ”andra sidan” i livmoderväggen. Äter du piller och har missat att ta ditt piller eller varit magsjuk kommer din blödning att komma ungefär som vanligt. Du kan gravtesta dig ca 2,5 vecka efter att det kan ha blivit en ofrivillig graviditet.

Vilka är de första gravtecknen?

De första tecknen är bröstspänningar, trötthet, småhunger och illamående om vartannat. Du känner ett lätt molande över livmoderområdet, som om mensen är ”på gång”. Livmodern är på stark tillväxt redan nu. Snart tillkommer ett behov av att kissa oftare, blodtryckssvängningar, viss andfåddhet vid ansträngning, typ trappgång eller annan motion. Det beror på att det redan finns mycket mer blod i ditt system för att försörja bebis, moderkaka osv. Metallsmak i munnen kommer ”som ett brev på posten”.
Illamåendet beror på de höga halterna av graviditetshormonet HCG som utsöndras från första början fram till gravvecka 12. Det blir ofta väsentligt bättre därefter.

Hur kan jag må bättre?

Ät ofta och mindre portioner, ca 5–6 ggr/dag. Drick mer än du brukar, gärna ca 1,5 liter vatten per dag. Vila mycket. Motionera ”lagom”, mer åt det lågintensiva hållet. Undvik hopp. Gå hellre än jogga.
Om du är rejält illamående/kräks finns det på apoteket SEAband, ett sjösjukeband till handlederna som trycker på punkter som dämpar illamåendet. Tabletten Postafen dämpar magrörelserna. En liten mängd om 10 tabletter får du köpa receptfritt. Ofta räcker en tablett per dag. Man kan bli väldigt trött av dem, vilket du redan är av graviditeten i sig. Att suga på färsk ingefära är ett gammalt kärringtrick och inte fel att prova. Försök att vara ute i friska luften så mycket du kan!
Illamåendet brukar bli markant bättre bortåt vecka 12. Doftkänsligheten kvarstår hela din graviditet och gör att såväl dåliga som goda dofter kan bli ”too much”. Det tar sin tid att förstå att du är gravid. Ge dig själv den tiden, låt din graviditet sjunka in. Stora förändringar måste få ta sin tid! Lyssna på din kropp, den talar om för dig vad den behöver!
Du kan prova akupunktur om du är kraftigt illamående och har provat ”allt” utan att få nämnvärd lindring. Det kan behövas ca 6 behandlingar innan du känner förbättring. Varje behandling kostar 200 kr och är inte högkostnadsberättigad.

Vad kan jag äta?

Se Livsmedelsverkets kostråd.

När brukar man träffa sin barnmorska?

Ring oss så bokar vi ett hälsosamtal inom ett par veckor. Hälsosamtalet syftar till att ge en första introduktion i graviditetens värld. Vi pratar kost, motion, alkohol, nikotinbruk, och eventuella mediciner. Inskrivningen gör vi sedan i ca vecka 10-13. Då pratar vi ännu mer graviditet och tar en del blodprover, eventuellt cellprov med mera.
Alla gravida går enligt basprogrammet men vid inskrivningen gör vi en grovplanering utifrån vars och ens behov. En graviditet tar 40 veckor, plus minus två veckor. Vi räknar inte månader!

Jag har druckit alkohol innan jag visste att jag var gravid..?

Det allra bästa är att helt avstå alkohol när du på allvar planerar att bli gravid. Det viktiga är att du så snart du testat positivt helt avstår alkoholhaltiga drycker. Även de små mängderna alkohol i till exempel cider, lättöl osv. är tufft att bryta ner för det ofödda barnet med sina pyttesmå inre organ.

Vilka mediciner är ok?

Vid värk, feber och liknande besvär kan du ta någon tablett med paracetamol, dvs Alvedon, Panodil, Reliv m fl. En del övriga mediciner är ok men självklart kollar du upp det först. Tänk på att det hälsokostaffärer säljer inte är testat.

Klarar jag att föda barn och bli förälder?

KROPPEN är fantastisk! Du har massor med goa hormoner som hjälper dig att så småningom föda barn. Din kropp kommer att vara väl förberedd såväl fysiskt som psykiskt. Utgå ifrån att det mesta du känner hör till det normala. Lär dig att lyssna till kroppens signaler. Det du plötsligt blir sugen på vill din kropp ha som en del ”crawings”. Det kan vara lakrits, frukt, fräscha grejer!
Eftersom du är mycket tröttare än vanligt så tag en sak i taget – kräv inte så mycket av dig själv. Försök inte ha många bollar i luften samtidigt.
Först när du är där själv förstår du fullt ut vad det innebär att bära ett litet barn. En del du sagt får du ”äta upp”… OK då! Acceptera… och planera lagom.

Varför får jag sammandragningar?

LIVMODER! Smaka på ordet…en Moder som ger Liv! Livmodern är en muskel, en av de kraftigaste i din kropp. Den drar ihop sig med jämna mellanrum, det kallar vi för en sammandragning. Vid mens stöter den ut den månatliga blödningen. Vid graviditet drar livmodern ihop sig, flera gånger i timmen.
De flesta sammandragningar känner du inte. I takt med att graviditeten fortskrider känner du mer av dem. Livmodern blir hård då och då. Mer vid ansträngning som stress, motion och samlag. Du kan känna det som lågt sittande, dova, smärtor i ryggslut och/eller i nedre delen av magen.
Sammandragningarna släpper oftast om du själv tar det litet lugnare och drar ner på tempot. Ibland kan man behöva lägga sig i ett varmt bad och andas djupt för att livmodern ska coola ner sig.

Vad är foglossning?

Ditt bäcken uppmjukas i graviditet och blir mer elastiskt så att du ska kunna föda bra. Du känner det som lätt ont över blygdben och ut i ryggslut och ljumskar. Du känner av det mer om du varit igång mycket, gått, stått, men även om du sitter för länge i en och samma ställning. Självklart är det inte farligt.
Det är helt naturligt; försök att se det så. Underlätta genom att så långt möjligt övergå till att cykla istället för att gå. Använd hiss om du kan. Om du går och står mycket på dagarna kan du stötta ditt bäcken genom att använda ett bäckenbälte som stödjer omkring höfterna. Försök att fördela bördor väl, så att du inte snedbelastar. Var kort sagt bäckenförsiktig!
Har du mycket besvärlig foglossning kan du få prova akupunktur som kan hjälpa mot smärtorna.

Leva som vanligt?

Du är gravid och det är någonting som du själv måste anpassa dig till och därmed visa din omgivning. Framförallt behöver du pausa mer. Gränssätt.
Du orkar ofta mindre än vad du kanske trodde att du skulle göra. Träna på att släppa litet på kontrollen; det finns inte en enda graviditet som blir vad man trodde att den skulle bli. Ge dig själv goa stunder; du och din bebis behöver det!

Sex?

Det är förstås helt ok att ha sex under graviditet. Men många gravida kvinnor tappar sin lust till vanligt penetrationssex och känner mer för att bara vara nära. Bejaka dina känslor och tyck inte att det är fel på dig. Du är gravid och har därmed ett annat fokus och önskningar som du förstås måste bejaka och framförallt kommunicera.

Hur undersöker jag mina bröst?

Alla kvinnor bör självundersöka sina bröst, helst varje månad, för att upptäcka eventuella knutor som inte ska vara där. Vi lär dig hur du gör. Mammografi erbjuds i Region Skåne från 40 års ålder och därefter var 18e månad. Se vidare under ”bröstenheten” på www.helsingborgslasarett.se

Har jag klamydia?

Klamydiaprov erbjuds så ofta det kan finnas misstanke om att du utsatt dig för smittorisk. Det tas från vaginalslemhinnan.